Güç Yüzükleri : Morgoth

Güç Yüzükleri : Morgoth




Melkor (Margoth) Kimdir ?



Bir Vala olan Melkor karanlıklar efendisidir ve kendisi Ainur ruhlarından birisidir. Valar arasında en büyük kudret ona bahşedilmiştir ve tüm Valar’ın gücünden bir parça barındırmaktadır.
Müzik esnasında müziği kirleterek Arda’nın oluşumuna zarar vermiştir. Melkor yaradılışından beri güç ve hakimiyet arzulayan bir karakterdir. Eru’nun insanlara ve elflere sunduğu ihsanları kıskanmış ve Arda’yı kendine almak istemiştir. Valar’ın lideri diyebileceğimiz rüzgarın ve doğruluğun efendisi Manwe buna karşı çıkarak tüm Valar’ın Arda üzerinde hakkı olduğunu savunmuştur. Bunun üzerine Melkor geri çekilip kötücül planlarını kurmaya başlamıştır. Maiar’ın en korkunçlarını kendi safına çekerek kötülüklerin efendisi olmuştur.
Zamanla çok güçlü ve yıkıcı eylemleri olmuştur fakat yarattığı her canlı ile birlikte bu canlıların Eru’nun ışığından yoksun olması ve Melkor’un bu canlıları yaratmak için kendi gücünden tüketmesi ile giderek güçsüz düşmüştür. Buna rağmen Orta Dünya tarihine büyük hüzünler yazdırmış, yenilgisinden ve boşluğa hapsedilişinden sonra bile faliyetleri sonucu Orta Dünya uzun zaman sıkıntı çekmeye devam etmiştir.
Melkor’un kullandığı ve anıldığı diğer isimler
Melkor; Quenya dilinden türemiş bir isimdir ve anlamı “Güç içinde şahlanan, yükselen” demektir.
Morgoth Bauglir; Sindarin dilinde, düşmanları tarafından Morgoth Bauglir olarak anılırdı “Morgoth: Kara Düşman.
Bauglir: Zorba Hükümdar” anlamına gelmektedir.



Morgoth'un Ölümü

Valar ordusu galip geldi, ejderlerin hemen hemen tamamı yok edildi; Morgoth’un tüm çukurları parçalanıp üstleri açıldı, Valar’ın kudreti dünyanın derinliklerine dek indi. Orada Morgoth kovuğunda duruyordu ve hâlâ cesur değildi. Madenlerinin en derinlerine kaçtı, barış ve af için yalvardı; ama ayakları kesilip yüzükoyun yere savruldu. Daha önce yapıldığı gibi Angainor ile zincirlendi ve demir tacı boynuna takılacak bir tasma olarak yeniden dövüldü, başı dizlerinin üzerine eğilmişti ve Morgoth’ta kalan iki Silmaril, tacından alındı. Valar, Morgoth’u, Dünya’nın Duvarları’nın ötesine, Karanlık’ın Kapısı’ndan Zamandışı Boşluk’a itti; o duvarlara sonsuza dek bir nöbetçi yerleştirildi.



Morgoth'un Mirası

Sauron


Melkor’un, kudretli ve lanetli, Bauglir Morgoth, Dehşet ve Nefretin Gücü’nün, Elflerin ve İnsanların yüreklerine ektiği yalanlar, ölmeyen, yok edilemeyen bir tohumdu; arada yeni filizler verecek, en son günlere dek karanlık meyvesini taşıyacaktı. Ve hala en büyük hizmetkârı Sauron ayaktaydı.